Influenceri pentru satul meu – Noaptea muzeelor la sate

Noaptea muzeelor la sate reprezintă un prilej de recunoștere a valorilor identitare și de redescoperire a armoniei universului rural, iar în acest an, Asociația Centrul Memorial Dr. Gh. Telea Bologa se implică in comunitate și derulează o serie de activități adresate copiilor din comuna Arpașu de Jos pentru a-i încuraja să devină influenceri pentru satul lor. Activitățile propuse îi provoacă pe copii să-și redescopere satul, să observe detaliile arhitecturale și ocupaționale specifice zonei, ca ulterior să le poată comunica mai departe membrilor comunității, prietenilor, turiștilor și tuturor celor care doresc să asculte poveștile acestor meleaguri.

În data de 31 august 2024, incepând cu ora 16:00, le dăm întâlnire copiilor la punctul gastronomic local La Sâvulică pentru a petrece câteva ore împreună explorând meșteșugurile, obiceiurile și frumusețile specifice locului. Descoperim cum a devenit casa bătrânescă un muzeu sătesc, cum putem prepara o rețetă de mâncare specifică zonei și cum dăm frumusețe materialelor textile. Pe înserat ne bucurăm de poveștile lui Creangă urmârind diafilmele copilăriei proiectate sub cerul înstelat.

• ora 16:00 – Incursiune in micro-muzeul sătesc alături de Dana Văcariu
  • ora 17:00 – Atelier textil – admirăm frumusețea textilelor tradiționale și ne testăm indemânarea sub îndrumarea Anamariei Rotaru
  • ora 18:30 – Atelier gastronomic – invățăm să preparăm și aflăm povestea din spatele unei rețete de mâncare sub îndrumarea Mariei și Danei Văcariu
  • ora 20:00 – Proiecții diafilme – citim povești cu tâlc și învățăm din ințelepciunea populară ghidați de educatorii muzeali ai Muzeului ASTRA