Despre dr. Telea-Bologa

Motto: „Ce e cu adevărat nou în Noul Român e vechimea.
Adevăratul orizont al acestei aşezări e verticala, iar
perpendiculara lui e zarea. Cuvântul cel mai viu al acestei case e
tăcerea maternă ca limba în care fiinţăm, o realitate care indică
întotdeauna Nordul, grinda de sus a sensului” 

Ion Mircea 

Gheorghe Telea Bologa este descendent al unei familii de mare vază în Ţara Făgăraşului. Tatăl său a fost fruntaş de rang al statului, posesor al unei averi frumoase agonisite de-a lungul anilor, prin trudă şi inteligenţă, om al cărui cuvânt era ascultat şi preţuit în treburi de obşte. Mama, originară din Arpaşu de Sus, provenea dintr-o familie cu tradiţie preoţească. S-a născut la 27 martie 1921, în Noul Român, judeţul Sibiu.

În anul 1940 a absolvit liceul teoretic secţia reală, iar în anul 1946 a absolvit Facultatea de medicină la Universităţii „Regele Ferdinand” din Cluj.  În perioada 1946-1988 a activat ca medic la Clinica de Chirurgie II din Cluj, Clinica Terapeutică din Bucureşti, Spitalul CFR din Sibiu şi apoi până la pensionare la Spitalul Clinic Judeţean Sibiu.
A efectuat peste 20.000 de intervenţii de toate categoriile şi a înregistrat mii de consultaţii. În calitate de medic a publicat peste 30 de lucrări de specialitate în diverse volume atît în ţară, dar şi peste hotare. A fost membru al Socieţăţii Internaţionale de Gastroenterologie Bordeaux din 1962.
Doctorul Telea a susţinut peste 200 de lucrări şi comunicări ştiinţifice la congrese medicale
naţionale, conferinţe de chirurgie, simpozioane, consfătuiri de specialitate naționale și internaționale.
În anul 1996 a editat cartea „Timp şi destin la Noul Român” lucrare în care se leagă definitiv numele de aceste meleaguri.
În 4 decembrie 1997 a fost declarat cu titlul de Profesor Universitar Onorific şi membrul al
corpului didactic al Universităţii de Medicină şi Farmacie Cluj-Napoca.
În 14 mai 1998 doctorul Gheorghe Telea a fost declarat şi cetăţean de onoare al oraşului
Cluj-Napoca iar în 23 aprilie 2010 a fost declarat şi cetăţean de onoare al satului Noul Român.
În 2003 dr. Gheorghe-Telea oferă spre achiziţie Ministerului Culturii şi Cultelor, Conacul
Telea şi Colecţia „Dr. Gheorghe Telea” din satul Noul Român. Ulterior, printr-o hotărâre a Guvernului, aceste bunuri proprietate publică a statului, au trecut din administrarea
Ministerului Culturii în administrarea Muzeului ASTRA din Sibiu.
Doctorul Gheorghe Telea a investit toată viaţa sa în cultură şi a lăsat urmaşilor toată bogăţia
adunată în timp. Este singurul localnic care a transformat casa copilăriei sale din Noul
Român în muzeu, unul specific pentru Ţara Oltului. Este casa unei familii făgărăşene
înstărite, preocupată de viitorul copiilor de a studia. Aici se pot vedea frumuseţiile şi
bogăţiile culturale ale satului făgărăşan, zeci de icoane pictate pe sticlă şi pe lemn cu vechimi
de peste un secol, costume populare făgărăşene ale veacului trecut, cărţi vechi, mobilier
tradiţional şi valoros, masa de studiu a viitorilor intelectuali ai familiei. În cele cinci încăperi
ale conacului devenit muzeu ţi se înfăţişează istoria unei familii boiereşti ale veacului trecut.

Despre Asociație

În anul 2003, Dr. Gheorghe Telea-Bologa a oferit spre achiziţie Ministerului Culturii şi Cultelor, Casa şi Colecţia Dr. Gheorghe Telea-Bologa, situate în satul Noul Român, comuna Arpaşu de Jos, judeţul Sibiu. Ulterior, printr-o hotărâre a Guvernului, aceste bunuri, proprietate publică a statului, au trecut din administrarea Ministerului Culturii în cea a Complexului Naţional Muzeal ASTRA.

În 23 aprilie 2005 a fost inaugurat Centrul Cultural Memorial “Dr. Gheorghe Telea-Bologa”.

Centrul memorial dr. Gheorghe Telea-Bologa

Noul Român este un sat reprezentativ pentru Ţara Oltului, un sat românesc în înţelesul cel mai adevărat al cuvântului, o aşezare care poartă în numele său cuvântul cu care ne numim ţara şi neamul.
Casa reprezintă un interesant monument de arhitectură populară românească pentru patrimoniul specific, o casă-muzeu de o atmosferă aparte, iar colecţiile, structurate tematic (port-textile, lemn-os-fier, ceramică, icoane şi obiecte de cult) se constituie în veritabile fonduri muzeale care trebuie protejate şi valorificate .

De ce merită să vizitezi Centrul Cultural Memorial „Dr. Gheorghe Telea-Bologa”

Există posibilitatea de a pătrunde în spaţiul legendar al satului tradiţional transilvănean din Ţara Făgăraşului, şi de a descifra şi cunoaşte tainele culturii şi civilizaţiei populare româneşti.
Iubitorii artei populare româneşti şi pasionaţii colecţionari au oportunitatea întâlnirii cu remarcabila colecţie a d-lui dr. Gheorghe Telea-Bologa. Colecţia de artă populară este o simbioză roditoare, armonioasă, împruncită în leagănul tradiţiei autentice şi maturizată  în pridvorul bunei-simţiri a esteticului, rămânând, în structura muzeului culturii şi civilizaţiei româneşti, un martor al secolului XX, o imagine superexpresivă, de stigmatizare a valorii de artă. Toate obiectele şi piesele din interiorul şi exteriorul clădirii, parte moştenite, altele obţinute şi colecţionate, prin strădania, abnegaţia, perseverenţa, dragostea de frumos şi de tradiţional şi talentul soţiei Maria Telea, cât şi de Dr. Telea personal, constituie un autentic muzeu memorial al zonei etnografice a Ţării Oltului, al Transilvaniei, al Satului românesc. Drumul vizitatorului prin Casa-Muzeu, deşi liniar, poate fi decodificat şi circular, încăperile devenind concentrice una celeilalte prin semnificaţiile date de colecţiile extrem de valoroase de icoane, ceramică, mobilier şi textile de interior.