Influenceri pentru satul meu

influencer-pentru-satul-meu-coperta

Influenceri pentru satul meu

Asociația Centrul Memorial Cultural Dr. Gh. Telea Bologa – sat Noul Român, comuna Arpaşu de Jos, judeţul Sibiu
Doctorul Gheorghe Telea, o figură marcantă în domeniul său de activitate și o personalitate tare îndrăgită de comunitate,  a investit toată viaţa sa în cultură şi a lăsat urmaşilor toată bogăţia adunată în timp. Este singurul localnic care a transformat casa copilăriei sale din Noul Român în muzeu, unul specific pentru Ţara Oltului. Este casa unei familii făgărăşene înstărite, preocupată de viitorul copiilor de a studia.

Misiunea Asociației este de a duce mai departe preocuparea dr. Telea pentru educația copiilor prin dezvoltarea de proiecte culturale care valorifică patrimoniul material și imaterial local și îl transformă în unelte de educație informală.

Proiectul Influenceri pentru satul meu  este adresat copiilor din satele Arpașu de Jos, Arpașu de sus și Nou Român (jud. Sibiu). Aceștia sunt antrenați în acțiuni de repertoriere, interpretare și valorificare a patrimoniului cultural rural din Țara Făgărașului, sub umbrela Nopții Muzeelor la Sate (microproiect).

Activitățile propuse în cadrul Proiectului îi provoacă pe copii să-și redescopere satul, să observe detaliile arhitecturale și ocupaționale specifice zonei, ca apoi să le poată comunica mai departe membrilor comunității, prietenilor, turiștilor și tuturor celor care doresc să asculte povestea acestor meleaguri.

Proiectul își propune dezvoltarea și diversificarea publicului, inclusiv prin adaptarea activităților la platforme diverse de prezentare și difuzare în mediul digital. Vizat este publicul tânăr din rural care va fi implicat în toate activitățile de conținut ce vor oferi un model inspirațional pentru categoria 12-14 ani, dar și din urban, pentru care proiectul abordează o strategie de campanie personalizată în cadrul Nopții Muzeelor la Sate, cu modele vizibile și accesibile în online care să le stârnească interesul pentru eveniment (expoziția proiectului va fi segmentată pe teme și livrată sub forma unui studio creativ digital în care se poate interveni pe conținut sau se pot prelua detalii pentru proiecte personale sau pentru suport pedagogic de școală).

Facilitarea dialogului între generații, este principiul de funcționare a tuturor activităților și proceselor de lucru din spate pentru că adolescenții implicați în proiect, mai ales în etapa de investigare și de repertoriere a patrimoniului imaterial și, tangențial, al celui material, vor intra în contact cu deținătorii sau artizanii acestui patrimoniu – în gospodării, în colecții muzeale sătești, în areale etnografice, și îi vor chestiona individual pentru a înțelege valoarea pe care fiecare o dă propriului său patrimoniu/meșteșug/talent artistic, modul cum îl transmit, prezintă sau păstrează.

Patrimoniul cultural imaterial este valorificat prin abordări interdisciplinare în context local și/sau internațional. Proiectul își propune organizarea unei nopți a muzeelor la sate ca soluție inovatoare de valorificare a patrimoniului cultural rural; în cazul specific al proiectului, procesele artistice/creative și de formare din activitățile de conținut sunt mediate și ghidate de experți din domeniul muzeal, curatorial, pedagogic și social; implică abordări interdisciplinare de tip cercetare etnologică, inventariere elemente de patrimoniu imaterial, practică pedagogică pe activități creative vocaționale (meșteșug, scriere povești/storytelling), conceptualizare expozițională, orientare profesională.

Update - eveniment 31.08.2024 | Influenceri pentru satul meu

În data de 31 august 2024, ora 16:00, ne-am  întâlnit cu copii la punctul gastronomic local La Sâvulică unde am petrecut câteva ore împreună explorând meșteșugurile, obiceiurile și frumusețile specifice locului. Am descoperit cum a devenit casa bătrânească un muzeu sătesc, cum preparăm o rețetă de mâncare specifică zonei și cum să dăm frumusețe materialelor textile. Pe înserat ne-am bucurat de poveștile lui Creangă și am urmărit diafilmele copilăriei proiectate sub cerul înstelat.

Update - eveniment octombrie | Influenceri pentru satul meu | Atelier textile

La începutul lunii octombrie, ne-am întâlnit cu copii la Școala gimnazială “Viorel Cucu Paltin ” din Arpașu de Jos, unde, după terminarea orelor, ne-am strâns cu toții într-o sală mare de clasă și am discutat despre textilele tradiționale, portul popular și…… modă!

Copii au experimentat practic pe un batic din pânză albă diverse tehnici de imprimare manuală. Aceste tehnici de imprimare s-au făcut cu ajutorul unor ștampile, șabloane și diverse tipuri de culori și tușuri. Am folosit ștampile și șabloane cu motive zoomorfe: cerbul, porumbelul și motive vegetale specifice zonei: trandafirul și diverse tipuri de frunze. Copii au fost foarte încântați de mica opera de artă realizată pe batic. După atelier ne-am deplasat împreună cu autocarul la Punctul gastronomic La Săvulică unde am continuat discuțiile și am luat masa împreună.

Întâlnirea i-a bucurat pe copii și prin activitatea realizată, fiecare a reușit să exploreze latura sa creativă și să afle, într-un mod jucăuș câteva informații despre arta decorativă și simbolurile prezente pe textilele din zona lor.

Update - Ateliere creative pentru elevi în cadrul proiectului Influenceri pentru satul meu

În data de 18 octombrie 2024, ora 12:00 ne-am întâlnit cu elevii la punctul gastronomic La Săvulică. Copii au aflat detalii despre ce înseamnă să fii influencer, cum se face un reel și cum poți avea mai multă vizibilitate în spatiul virtual pentru proiectele tale. Am și experimentat împreună cu PR-ul Muzeului ASTRA care sunt pașii de urmat pentru a realza un reel care să atragă cât mai multe like-uri. Provocarea pentru acasă: Alege un element de patrimoniu și prezintă-l intr-un clip de un minut! Abia așteptăm să vedem rezultatele!

Apoi, ne-am îndeletnicit cu coptul legumelor la grătar pentru a pregăti o zacuscă după o rețetă specifică locului, preferata copiilor, iar unii dintre ei au finalizat ultimele planșe pentru proiectele pe echipe. Spre finalul întâlnirii am strâns nuci și am jucat pe ritmuri de Jiană și Hațegană ghidați de copiii care fac parte din ansamblul de dans popular Comorile Aprașului.

Am petrecut timp de calitate împreună și am învățat unii de la alții!

Update: Final de proiect ,,Influencer pentru satul meu”

Joi, 14 noiembrie 2024, în sala „Cămin” din zona Etno Tehno Parc, Muzeul în aer liber, a avut loc vernisajul expoziției ce a marcat încheierea proiectului „Influencer pentru satul meu”. Evenimentul a reunit 50 de copii din satele Arpașu de Jos, Arpașu de Sus și Nou Român, care au fost implicați în activități de repertoriere, interpretare și promovare a patrimoniului cultural rural din Țara Făgărașului.

De asemenea, aceștia au explorat meșteșugurile tradiționale și obiceiurile locale prin ateliere creative de storytelling, ateliere de pictură pe material textil, precum și ateliere gastronomice.

Proiectul a avut ca rezultat o expoziție interactivă și un studio creativ digital, în care au fost prezentate lucrările și cercetările copiilor. Evenimentul a fost o oportunitate de a celebra eforturile acestora în păstrarea și promovarea tradițiilor locale, aducând în prim-plan viziunea tinerelor talente și implicarea lor activă în conservarea identității culturale a regiunii.

Alături de echipa de implementare a proiectului, la vernisaj a participat și domnul Ovidiu Rogozea, directorul Școlii Gimnaziale „Viorel Cucu Paltin” din Arpașu de Jos, care a contribuit la succesul acestei inițiative.